Andra världskriget är ofta en del av historien som elever detaljstuderat i grundskolan. Det är utmärkt och vi har därför fyllt på noga med tiden före Första världskriget och gått igenom 7 länders händelseutveckling ( politiskt/ekonomiskt/socialt/kulturellt) under Mellankrigstiden. Vi kommer studera Andra världskriget via två seminarier/ föreläsningar. Vi tar upp varför kriget startar, krigsförloppet, Förintelsen av judar och andra oliktänkande, hemmafronten och freden. Första seminariet går igenom Andra världskrigets start och förlopp samt följa utvecklingen i Sverige. Det andra seminariet handlar om Förintelsen , freden och krigets baksida efter freden. Därefter har vi en stabil grund att gå vidare med i att studera Kalla kriget.
Nedan finns, som du ser, mycket material i både film och artiklar med ett fokus på Norden. Något kommer vi gå igenom under de två lektionstillfällena, men det mesta är till för om du vill fördjupa dig på egen hand.
Om du missar en eller båda seminarietillfällena, får du en skrivuppgift, så att även du kommer i fas med klassen i kunskap och analys om Andra världskriget.
Mellankrigstidens händelseutveckling i era 7 länder är egentligen ett enda stort scenario för ett nytt krig… Freden i Versailles var ett misslyckande från start.
Will Dyson, 24 juni 1919…
23 augusti 1939: Molotov -Ribbentropakten signeras.
Den nazityske utrikesministern Joachim von Ribbentrop (till vänster) och hans sovjetiske kollega Vjatjeslav Molotov (till höger) efter att de undertecknat icke-angreppspakten den 23 augusti 1939. I mitten Sovjetunionens ledare Josef Stalin. Foto: TT
En uppgörelse som var högst tillfällig…
“Wonder how long the honeymoon will last?”. Clifford Berryman. The Washington Star. October 9, 1939
2. ANDRA VÄRLDSKRIGET – FÖRLOPP
1 september 1939 går tyska trupper in i Polen och detta är startskottet för Andra världskriget med slut 1945. Det finns oändligt mycket material om detta krig beskrivet i böcker, artiklar och i film, men du ska få ett helhetsgrepp över krigsförloppet och inte fastna i detaljer – även om dessa kan vara nog så intressanta. Detaljerna kommer sedan.
Här är avsnittet 02. Distant warur BBC-serien ”World at War” , en dokumentär från 1973.. Titeln avlägset krig anspelar på kriget ur britternas perspektiv 1939-1940. Filmen tar upp bl a Finland och Norge och slutar med Frankrikes fall. Glöm inte den källkritiska blicken på filmen…
Film: Andra Världskrigets förlopp m resultat i korthet ( 22 min)
Andra Världskrigets förlopp och resultat
Prezi bildspel om Andra Världskrigets förlopp
Krigsslut- atombomber:
3. Andra Världskriget i NORDEN:
4. Kvinnor under Andra Världskriget
Här är några artiklar som belyser kvinnors ( och mäns) situation under Andra Världskriget
Ett kapitel som Ida Blom skrivit, ur boken ”Kvinnor i västvärlden”. En kort återblick på Första Världskrigets villkor för män och kvinnor, sedan vad som utmärkte livsvillkoren för kvinnor i olika länder under Andra Världskriget. Ida Blom, Andra Världskriget- fronten flyttar in i köken
Anna Larsdotter har skrivit en bok om ”Kvinnor i strid” och här är början av kapitlet ”Om att få skjuta skapt för fosterlandet”: Larsdotter, Om att få skjuta skarpt för moderlandet 1939-1945
Följande tre artiklar är ur tidskriften Historiskan och handlar om norska kvinnor, kvinnor i förintelseläger/arbetsläger som fångar och fångvaktare, japanska kvinnor i USA.
ur Historiskan 3,2021, Norskor i Hitlers tjänst
ur Historiskan 4, 2019, Skräckens läger, kvinnoläger Ravensbrück
ur Historiskan 4, 2019, USAs bortglömda läger
På SVTplay hittar du en fransk historiedokumentär i två delar om Nazismens kvinnor.
Del 1 Hitlers följare( ca 50min) , Del 2 De som kämpade emot( ca 50min)
https://www.svtplay.se/nazismens-kvinnor
5. Freden 1945